Overslaan en naar de inhoud gaan
Wendy Morris - plant 'lucky herb'

Return, Retrace, Replant

Een performatieve processie van Wendy Morris

zaterdag 24 juni 2023 van 14:00 tot 17:30

Sinds begin 2023 werkt Wendy Morris zich, in een team van vrijwilligers en stagiairs, doorheen een verzameling historisch processiemateriaal, dat ze verkreeg van twee kerkgemeenschappen uit Antwerpen. Samen herwerken ze de materialen en de beeldtaal van zowel religieuze als niet-religieuze manifestaties tot een hedendaagse choreografie/processie waarin uitzonderlijk geen mensen, maar planten de centrale rol krijgen toebedeeld.  

De processie, die wordt opgevoerd op 24 juni, is niet alleen een parade of optocht. Ze wordt vooral opgevat als een wervelende wind doorheen het landschap die mensen met elkaar én met planten wil verbinden. In de performance worden banners met teksten gedragen: een statement van de kunstenaar over de cruciale rol van de taal en geschreven woorden in deze context waarin kennis enkel heimelijk werd doorgefluisterd, mondeling, vaak verstopt of zelfs verzwegen. De performance activeert en verschuift onze blik op het landschap en de verhalen die daar te vinden te zijn, van zowel mensen als niet-mensen. De processie nodigt uit, verbindt, herbestemt en beweegt, net zoals de verhalen in en over het landschap.

De processie Return, Retrace, Replant  is een nieuw performatief kunstwerk dat Wendy Morris (1960, Namibië) ontwikkelde binnen een nieuw project AOP (Artistiek Onderzoeksproject). De processie is het sluitstuk van een jaar onderzoek dat Wendy Morris voerde vanuit het thema ‘Reading the Landscape’, waarbij het Middelheimmuseum kunstenaars vraagt om het landschap van het kunstpark te onderzoeken.

Programma 

  • 14u00: start processie (achterzijde Braempaviljoen)
  • 15u30: einde processie (Het Huis, Hortiflora)
  • 16u00: drankje in het kasteel (MIKA, binnenbar)
  • 16u30: artist conversation: kunstenaar Wendy Morris in gesprek met dramaturg Tundé Adefioye (voertaal Engels, gratis zonder inschrijvingen) (MIKA, kasteel Middelheim)
  • 17u30: einde 

Praktisch

  • Zaterdag 24 juni 2023, 14u00 tot 17u30
  • De processie is gratis bij te wonen. 
  • De processie volgt een uitgestippelde route van Braempaviljoen naar Het Huis en duurt ongeveer 1,5 uur. Vraag een plannetje in de museumshop om de exacte locatie te vinden. 

Doe mee!

Wendy Morris zoekt nog zo’n 50 deelnemers voor de processie. Concreet draag je een van de objecten of wandel je gewoon mee. Leuk om met vrienden, familie, collega’s … deel uit te maken van deze live performance. Er gaat ook een repetitiemoment met Wendy Morris aan vooraf. Na inschrijving word je rechtstreeks gecontacteerd door een medewerker van de kunstenaar.

Fotobijschrift: Return, Retrace, Replant, Wendy Morris, 2023, foto's: Tim Theo Deceuninck, Tom Cornille en Wendy Morris

Meld je aan voor onze nieuwsbrief