Overslaan en naar de inhoud gaan
A kind of a huh? - sessie 5

A KIND OF A ‘HUH?’* | sessie 5

Gesprek met Irma Boom

Tijdens de vijfde sessie van A Kind Of a 'Huh?'* gaan Johan Pas en Nico Dockx in gesprek met Irma Boom. De Amsterdamse boekmaakster creeërde meer dan vijfhonderd boeken. Haar experimentele aanpak daagt vaak de conventies van traditionele boeken uit, zowel wat betreft de fysieke vormgeving als de gedrukte inhoud. Sinds 1992 is Boom senior criticus aan Yale University, New Haven, Connecticut, en geeft ze wereldwijd lezingen en workshops. Ze heeft vele prijzen ontvangen voor haar boekontwerpen en was in 2001 de jongste persoon ooit die de Gutenbergprijs ontving.

A KIND OF A 'HUH?'*

Tijdens dit project onderzoeken we wat kunstenaarspublicaties zijn en lichten we de bibliotheekcollectie door op zoek naar onontdekte kunstenaarspublicaties. Voor dit project werkt het Middelheimmuseum samen met de onderzoeksgroep ArchiVolt, een onderzoeksgroep van de Koninklijk Academie Schone Kunsten Antwerpen (KASKA). ArchiVolt wordt vertegenwoordigd door Johan Pas, directeur van KASKA, onderzoeker en verzamelaar van kunstenaarspublicaties; en Nico Dockx, kunstenaar, docent aan het KASKA, uitgever en ook verzamelaar van kunstenaarspublicaties. Gedurende dit tweejarig project gebruiken we de expertise van ArchiVolt om deze kunstenaarspublicaties in onze collectie te selecteren en ook de verschillende criteria te identificeren.

Om ook het brede publiek kennis te laten maken met deze bijzondere publicaties richt ArchiVolt in samenwerking met de bibliotheek van het Middelheimmuseum vijf publieke bijeenkomsten in waarbij verschillende sprekers die werken met en rond kunstenaarspublicaties in gesprek gaan met Johan Pas en Nico Dockx. De reeks resulteert in een symposium en een boekpresentatie.

*I realized that for the first time this book had an inexplicable thing I was looking for, and that was a kind of a ‘Huh?’. That’s what I’ve always worked around. All it is, is a device to disarm somebody with my particular message. A lot of artists use that.

(Edward Ruscha in gesprek met Willoughby Sharp, Avalanche nr.7, New York, Winter-Spring 1973, p.30-39) 

Praktisch

  • Toegang: gratis
  • Locatie: De publieke bijeenkomst vindt plaats in de Wintertuin van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA), ingang via de parking tussen Blindestraat 9-35. 
  • Voertaal: De bijeenkomst gaat door in het Engels.
  • Meer info vind je hier
A kind of a huh - sessie 5

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum