Congoville

Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen

Tentoonstelling

Op de plek waar in 1920 de Ecole Coloniale Supérieure werd opgericht, bevinden zich vandaag zowel het Middelheimmuseum als de Universiteit Antwerpen. Honderd jaar later vormt dit de aanleiding voor het Middelheimmuseum om de sporen van de koloniale geschiedenis van de site te onderzoeken en leesbaar te maken.
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Gastcurator Sandrine Colard hanteert Congoville als een verzamelnaam voor fysieke en mentale sporen uit het koloniaal verleden in België. Deze sporen zijn vaak in het volle zicht verborgen, en  werken bewust of onbewust nog door in de samenleving van vandaag. In dit project gaat het over een schoolgebouw, een park, imperialistische mythes, maar ook over de mensen met Afrikaanse roots in België. Vijftien internationale kunstenaars bewonen deze imaginaire stad Congoville waarin ze de bezoeker rondleiden over het Middelheimterrein. Ze wandelen als ‘zwarte flaneurs’ door heden en verleden en gidsen ons in een zoektocht om opnieuw een open en gedeelde publieke ruimte te verbeelden. Ze brengen vanuit hun artistieke praktijk andere, nieuwe perspectieven op een historisch verhaal van kolonialisme dat vaak nog te éénduidig verteld wordt. Samen met Leuven University Press publiceert Middelheimmuseum een tentoonstellingscatalogus waarin naast interviews met de kunstenaars ook een veelvoud aan auteurs, academici en experts in en uitzoomen op het project. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn omwille van de impact van de Corona-crisis uitgesteld tot de zomer van 2021.

Deelnemende kunstenaars: Sammy Baloji (DRC/BE), Bodys Isek Kingelez (DRC), Maurice Mbikayi (DRC/SA), Jean Katambayi (DRC), KinAct collective (DRC/BE/FR), Simone Leigh (US), Hank Willis Thomas (US), Zahia Rahmani (FR), Ibrahim Mahama (GH), Angela Ferreira (PT), Kapwani Kiwanga (CAN/FR), Sven Augustijnen (BE), Pascale Marthine Tayou (CAM/BE), Elisabetta Benassi (IT), Pélagie Gbaguidi (BEN/BE) 

Sandrine Colard (BE/US) is curator en assistant professor of African Art History at Rutgers University, Newark.

 

In aanloop van de tentoonstelling gaan we in gesprek met enkele boeiende gasten.

Tijdens Congoville Talk #1 worden koloniale sporen, die vaak verborgen zijn in volle zicht en nog doorwerken in onze samenleving van vandaag, door de lens van de muziek en vanuit intergenerationeel perspectief besproken. Kevin Mambele, Klay Mawungu en Nanakill nemen het woord, met als host Primrose Ntumba.

Conceptontwikkeling: Primrose Ntumba
Regie: Ahefa Productions
Muziek: Kevin Mambele
Film: studio COSMO

 

Foto: Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail), 2018
Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. 
© ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief