Overslaan en naar de inhoud gaan
Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail) 2018. Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. copyright ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU.

Jean Katambayi

Jean Katambayi is geboren in 1974 in Lubumbashi (Democratische Republiek Congo), woont en werkt in Lubumbashi.

  • Het nummer van het kunstwerk komt overeen met het nummer op de tentoonstellingsroute in de bezoekersgids.
  • Je vindt dit kunstwerk ook in de virtuele tour.

Jean Katambayi werd geboren in 1974 in de Democratische Republiek Congo. Hij woont en werkt in Lubumbashi. Hij is opgeleid als elektricien en zijn artistieke activiteit is doordrongen van zijn fascinatie voor wiskunde, engineering, geometrie en technologie. Jean Katambayi is diep getekend door zijn kindertijd in het werkkamp van zijn geboortestad en door de mechanisering. Hij creëert fragiele, complexe installaties en tekeningen geïnspireerd door gesofisticeerde elektrische circuits en technologische ontwerpen. Zijn werken maken deel uit van een zoektocht naar mogelijke oplossingen voor de sociale problemen in de huidige Congolese samenleving, en voor het leeghalen van de enorme energierijkdommen van het land. Zijn poëtische werken zijn gemaakt van gerecycleerd en vergankelijk materiaal zoals karton en gerecycleerd elektronisch materiaal. Zo probeert de kunstenaar het onevenwicht tussen de twee hemisferen van de aardbol te herstellen. Jean Katambayi was te zien op talloze solotentoonstellingen (Trampoline Gallery in Antwerpen; Stroom
in Den Haag…) en groepstentoonstellingen (Palais de Tokyo in Parijs; Dak’art; de biënnales van Havana en Lubumbashi; Museum für Völkerkunde Hamburg enzovoort). Hij verbleef onder meer in residentie bij de École Supérieure d’Art d’Aix-en-Provence (Frankrijk), in WIELS (Brussel) en bij het Visual Arts Network voor Zuid-Afrika (Johannesburg). Zijn werk maakt deel uit van de collectie van Muhka (Antwerpen, België) en Mu.ZEE (Oostende). Recent heeft hij deelgenomen aan het lopende On-Trade-Off-onderzoeksproject, een samenwerking tussen Enough Room for Space (België) en Picha (DRC).

 

MM / Afrolampe (2021)

Nummer 10 op de tentoonstellingsroute
Locatie: kunstpark

MM staat voor Ma Maison (mijn huis) en voor Middelheimmuseum. Katambayi creëert een verkleinde kopie van het mijnwerkershuis waarin hij opgroeide bij de Katanga-mijnen, en hij gebruikt koper uit diezelfde mijnen voor de gevels. Zo verplant hij een stukje van het mijnwerkersleven in Congo naar een park in België. Daarmee legt hij een link tussen het zware werk van Congolese arbeiders, de plundering van grondstoffen in Congo, en het ontspannen leven in Europa. De indrukwekkende gloeilamp in het huis is een nieuwe sculptuur gebaseerd op zijn tekeningenreeks Afrolampes. De lamp staat voor elektriciteit en licht, maar de ingewikkelde bedrading verwijst ook naar het frequente gebrek daaraan in het Congo van vandaag. De rijke kopervoorraden van Katanga (koper is een belangrijk materiaal voor elektriciteitsbedrading) komen nog altijd vooral anderen ten goede, niet de plaatselijke bevolking.

Jean Katambayi, MM / Afrolampe (2021). @ The Artist. Photo: Léonard Pongo

Jean Katambayi, MM / Afrolampe (2021). @ The Artist. Photo: Léonard Pongo

Meld je aan voor onze nieuwsbrief