Overslaan en naar de inhoud gaan
Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail) 2018. Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. copyright ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU.

Kapwani Kiwanga

Kapwani Kiwanga is geboren in 1978 in Ontario (Canada) en woont en werkt in Parijs (Frankrijk).

  • Het nummer van het kunstwerk komt overeen met het nummer op de tentoonstellingsroute in de bezoekersgids.
  • Je vindt dit kunstwerk ook in de virtuele tour.

Kapwani Kiwanga werd geboren in 1978 in Ontario (Canada). Ze woont en werkt in Parijs. Kiwanga studeerde antropologie en vergelijkende godsdienstwetenschap aan McGill University (Montreal, Canada). Kiwanga was de eerste winnaar van de Frieze Artist Award (2018) en de Sobey Prize for the Arts (Canada). Haar tentoonstellingen waren onder andere te zien in het MIT List Visual Arts Center (Cambridge, VS), in de Power Plant (Toronto, Canada) en in Jeu de Paume (Parijs). Kiwanga nam deel aan groepstentoonstellingen in het Museu d’Art Contemporani de Barcelona, en in de Whitechapel en Serpentine Sackler Gallery in Londen. Ze is genomineerd voor de Prix Marcel Duchamp 2020. Kapwani Kiwanga is een multimediakunstenares die werkt met klank, film, performance en objecten. Haar kunst is gebaseerd op uitgebreide research naar Afrikaans archiefmateriaal, ook in de diaspora. Dat onderwerpt ze vervolgens aan een historisch onderzoek. Kiwanga voelt zich niet alleen aangesproken door het verleden, maar ook door de toekomst. Ze vertelt afrofuturistische verhalen en creëert speculatieve archieven van toekomstige beschavingen om zo te reflecteren op de impact van historische gebeurtenissen.

 

Flowers for Africa: Rwanda (2019)

Nummer 17 op de tentoonstellingsroute
Locatie: kunstpark

Deze triomfboog is een kopie van de boog die in 1961 in Rwanda werd opgericht bij het uitroepen van de Republiek (de onafhankelijkheid werd bekrachtigd in 1962). De onafhankelijkheid werd op uiteenlopende manieren gevierd in de Afrikaanse landen, maar Kiwanga focust in haar reeks Flowers for Africa op een van de meest vergankelijke: de bloemenarrangementen. De boog is bekleed met eucalyptus, een plaatselijke plant in Rwanda. Vanzelfsprekend verwelken de bloemen en planten na een tijdje, zowel toen als nu. Dat verdorren staat symbool voor de onafhankelijkheid die al snel haar glans verloor, maar het is ook een reflectie op wiens verhalen en herinneringen wel en niet worden bewaard en mee geschiedenis schrijven.

Kapwani Kiwanga, Flowers for Africa: Rwanda (2019). © The Artist. Photo: Léonard Pongo

Kapwani Kiwanga, Flowers for Africa: Rwanda (2019). © The Artist. Photo: Léonard Pongo

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum