Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Vanuit de wens de collectie Kunst in de Stad inhoudelijk te ontsluiten voor het publiek en kunstprofessionals, wordt er ingezet op onderzoek, debat en reflectie.

Platform voor kennis

Kunst in de Stad is ook een platform voor kennisproductie en -verspreiding rondom kunstwerken in de stad en vragen over kunst in de publieke ruimte. Belangrijke formats hiervoor zijn interviews met kunstenaars, lezingen, symposia, archiefpresentaties, en hybride tentoonstellingsvormen.

Binnen deze onderzoekambitie is er een belangrijke plaats weggelegd voor thematische onderzoeksprojecten waarbij een specifiek aspect of een deelcollectie van de collectie Kunst in de Stad onder de loep genomen wordt. Meerstemmigheid en een combinatie van zowel artistieke als academische perspectieven zijn een essentieel onderdeel van alle onderzoeksprojecten.

Groeiend archief

Kunst in de Stad beheert een steeds groeiend archief dat belangrijke informatie bevat over de collectie en haar geschiedenis: historisch beeldmateriaal, officiële aankoop- en besluitstukken, correspondenties met kunstenaars en museummedewerkers, catalogi, krantenknipsels, etc. Het inventariseren en toegankelijk maken van dit archief, zowel fysiek als digitaal, is een project van lange adem waar de komende jaren wordt op in gezet.

Voor vragen over het archief van Kunst in de Stad, mail naar kunstindestad@antwerpen.be.

Horen we wel verschillende stemmen?

Gespreksavond op 9 maart 2021

Een gespreksavond over beladen (koloniale) standbeelden en straatnamen.

Zooming in / Zooming out. Over koloniale monumenten

Geannuleerd

Een symposium over koloniale monumenten waarbij academici, kunstenaars en cultuurwerkers in gesprek gaan over historische attitudes, herstellende acties, artistieke antwoorden en institutionele keuzes.

Leopold II: 1873-2020

Op 9 juni 2020 werd het standbeeld van Leopold II verwijderd uit het straatbeeld van Ekeren, waar het sinds 1873 in de publieke ruimte stond. Het verwijderen van dit beeld is een beladen en betekenisvolle gebeurtenis, die voor heel wat vragen zorgde aan het adres van het museum. Met deze tekst willen we enkele van die vragen beantwoorden.

Gerelateerd

Sammy Baloji - Kunst in de Stad

Kunst in de stad

Onder de noemer 'Kunst in de Stad' dragen we zorg voor de kunstwerken in de publieke ruimte van Antwerpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum