Overslaan en naar de inhoud gaan
Come Closer

COME CLOSER 

07.06 — 29.09.2024  

Middelheimmuseum en DE SINGEL verkennen samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Ontdek deze zomer opmerkelijke sculpturen, installaties, performances en voorstellingen van een 25-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland. 

Nieuwe verhoudingen

Tijdens COME CLOSER gaan kunstenaar, kunstwerk en publiek nieuwe verhoudingen met elkaar aan. De traditionele afstand tussen de drie wordt vervangen door een spannende uitwisseling en verbinding. Sculpturen in brons en steen maken dezelfde levende processen door als de lichamen van performers. Toeschouwers helpen het kunstwerk tot stand brengen. Kunstenaars vervangen het object op de sokkel door een levend lijf. Beelden zijn veranderlijk, vloeibaar zelfs.

De tijd dat een object in een museum rationeel gecategoriseerd en bewaard werd, ligt achter ons. De tijd dat de toeschouwer slechts aan zet was aan het einde van een artistiek proces, ook. COME CLOSER toont dat kunstenaars vandaag de grenzen blijven verleggen van waar het kunstwerk begint en eindigt.

Val uit je rol

De kunstenaars leveren niet zomaar objecten om getoond te worden, maar blijven zelf betrokken of nodigen andere makers uit om hun werk te vervolledigen. Ze vragen eenzelfde betrokkenheid van het publiek, dat niet zomaar een passieve rol speelt, maar zelf ook actief aan het creatieproces kan deelnemen.

Zo zegt COME CLOSER niet alleen iets over de kunst van vandaag, maar ook over ons leven van elke dag. Want ook in de talloze interacties die we aangaan, dagelijks, nemen we telkens andere rollen op. Tegelijk altijd onszelf, zijn we ook telkens een beetje iemand anders: online of niet, tussen collega’s, bij onze ouders, bij vrienden. Het is 'performen' in voortdurende uitwisseling met onze omgeving, en onderhevig aan allerlei factoren.

Daarbij maken we voortdurend keuzes, actief of passief. Tonen we onszelf als individu of zetten we ons in voor het collectief? Willen we een persoonlijke of een sociale ervaring? Hoeveel maken we zichtbaar, en wat houden we verborgen? Dat alles gebeurt grotendeels onbewust. Tot iemand ons een andere rol aanbiedt, of hierover een gesprek opent.   

COME CLOSER is een speelse uitnodiging om uit onze rol te vallen, en een nieuwe uit te proberen.   

Deelnemende kunstenaars

Isabelle Andriessen, Chloë Bass, Elen Braga, Zuzanna Czebatul, Dries Depoorter, Monika Grabuschnigg, Anthea Hamilton, Roger Hiorns, Florentina Holzinger, Andrés Jaque / Office for Political Innovation, Joan Jonas, Kiluanji Kia Henda, Paul Kindersley, Hew Locke, Tuur & Flup Marinus & Ariadna Estalella Alba, Monsters Assembly, Isamu Noguchi, Temitayo Ogunbiyi, Amanda Piña, Sarah & Charles, Ula Sickle, SUPERFLEX, Dennis Tyfus, Stef Van Looveren, Liliane V.

Een hele zomer lang

In het Middelheimmuseum ontdek je een veertigtal sculpturen, installaties en performances. DE SINGEL programmeert een aantal podiumvoorstellingen die de grenzen van de performance aftasten. 

Een feestelijk openingsweekend in het Middelheimmuseum en een groot slotfeest in DE SINGEL bakenen COME CLOSER af. Tussen beide events is er ook elke maand een performanceweekend in het Middelheimmuseum.

 

Ontdek de kunstenaars en het programma

 

Credit foto: Paul Kindersley, The Image (still), 2018. Film. © Paul Kindersley. Photo: Paul Kindersley. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum