Overslaan en naar de inhoud gaan
Camille Henrot

Camille Henrot

Wet Job

Het Middelheimmuseum presenteert de eerste uitvoerige museale solotentoonstelling in België van de Franse kunstenares Camille Henrot (°1978). De unieke tentoonstelling ‘Wet Job’ focust op haar beeldhouwpraktijk en brengt werken samen uit de reeksen Overlapping Figures (2011), Desktop (2013-2014), Monday (2016), System of Attachment (2018-2021), en Wet Job (2021), onlangs nog gepresenteerd op de Biënnale van Liverpool. 

zaterdag 11 juni 2022 tot zondag 16 oktober 2022 van 10:00 tot 17:00

 

Nieuwe solotentoonstelling

Meerdere betekenislagen

‘Wet Job’ verwijst naar een gelijknamige serie schilderijen en beelden waarin Camille Henrot de grenzen van het post-partumlichaam aftast, en naar de tegenstrijdige druk en verwachtingen rond de productiviteit van het lichaam. In de context van deze tentoonstelling komen er extra betekenissen bij. ‘Wet Job’ gaat nu ook over zorgende handelingen als wassen of borstvoeden, en zelfs over de vloeibaarheid van identiteit, over leven en verlies, en over de soms ‘knoeierige’ of ‘morsige’ aard van afhankelijkheid.

Verschuivende identiteiten

Henrot was altijd al geboeid door de spanning tussen hechting en scheiding. Als mensen ten opzichte van elkaar, maar ook in verhouding tot onze omgeving en tot (technologische) apparaten. Deze continue spanning loopt als een rode draad door haar werken. Geïnspireerd door literatuur, social media, cartoons, poëzie en de alledaagse banaliteit toont Henrot de complexiteit van het leven in een steeds meer geconnecteerde en overprikkelde wereld. Met haar sculpturale praktijk wil Henrot vooral vorm geven aan een ‘tussenstaat’ van het lichaam, dat zich voortdurend bevindt in een overgang van de ene toestand naar de andere, aan verschuivende identiteiten, innerlijke conflicten en de voortdurende drang van de maatschappij naar gelijktijdige expressie en consumptie.

Over Camille Henrot

Henrot nam in 2013 de Zilveren Leeuw in ontvangst op de Biënnale van Venetië voor haar baanbrekende film Grosse Fatigue (2013), die wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van dat decennium. In 2017 werd Henrot uitgenodigd voor de Carte Blanche-serie in het Parijse Palais de Tokyo, wat resulteerde in de grote overzichtstentoonstelling Days Are Dogs. In 2014 ontving ze de Nam June Paik Award en in 2015 de Edvard Munch Award. Ze heeft deelgenomen aan talrijke solotentoonstellingen wereldwijd, recent nog in het Kestner Gesellschaft in Hannover, de National Gallery of Victoria in Melbourne, het Art Sonje Center in Seoul en de Tokyo Opera City Art Gallery.

Met dank aan

Deze tentoonstelling kwam tot stand met de genereuze steun van Hauser & Wirth en kamel mennour. Dit project wordt ook ondersteund in het kader van EXTRA2022, een ondersteuningsprogramma voor Franse hedendaagse creatie.

Sponsors Camille Henrot

Bezoek de tentoonstelling op jouw manier

Bezoekersgids en expoplan

De gratis bezoekersgids en het expoplan leiden je doorheen de tentoonstelling. Lees meer over het opzet van de expo, over de kunstenares en de gepresenteerde werken, verspreid over de Hortiflora, Het Huis en het Braempaviljoen. Zo beleef je de tentoonstelling volledig op je eigen tempo.

 • Download hier het parkplan:  
 • Download hier de bezoekersgids: 

  Liever op papier? De bezoekersgids kan je krijgen in de museumshop, in Het Huis en in het Braempaviljoen. Het expoplan vind je bovendien ook aan de drie ingangen en aan twee nieuwe booths, driehoekige stalen infopunten in het kunstpark.

  Gratis poster bij de tentoonstelling

  In het Braempaviljoen vind je een gratis poster van de expo. Zolang de voorraad strekt.

  Deze poster is gebaseerd op een gesprek tussen auteur Quinn Latimer en kunstenaar Camille Henrot, en is speciaal uitgegeven voor de tentoonstelling Wet Job in het Middelheimmuseum.

  Quinn Latimer (°1978, Venetië, Californië) is schrijver en redacteur. Haar meest recente boek is Like a Woman: Essays, Readings, Poems (Sternberg Press, 2017). Ze woont en werkt in Bazel en Athene.

  Wandelgesprekken

  Camille Henrot raakt in deze tentoonstelling veel interessante thema’s aan. Dat nodigt uit tot reflectie. Op een wandelgesprek nodigt een gids je uit tot een actief gesprek. Op twee uur tijd krijg je niet alleen een verrassende kijk op de expo, je denkt ook na over de complexiteit van onze wereld vandaag, over verbondenheid en identiteit.

  • Voor individuele bezoekers
  • Elke tweede zondag van de maand van 14 tot 16 uur en elke tweede en vierde donderdag in juli en augustus van 18 tot 19.30 uur.
  • Op voorhand reserveren (of aan de infobalie in de museumshop op de dag zelf, als er nog plaats is)
  • 5 euro per persoon
  • Start aan het kasteel
  • De rondleiding gaat door als er minstens 3 inschrijvingen zijn.

  Wandelgesprek op zondagmiddag

  Boek hier je ticket

  Wandelgesprek op donderdagavond

  Boek hier je ticket

  Camille Henrot 3, 2, 1..., 2021 © ADAGP Camille Henrot. Courtesy of the artist and Kunstgiesserei St. Gallen. Photo: Annik Wetter

  Literatuurlijst

  Deze leeslijst is een selectie van publicaties die aansluiten bij de tentoonstelling Camille Henrot: Wet Job. Je vindt al deze publicaties in de bibliotheek van het Middelheimmuseum. 

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief